eBosna i Hercegovina
Dobrodosao na oficijelni forum eBosne i Hercegovine! Registruj se sada i uživaj !

Welcome to the official forum of eBosnia and Herzegovina! Register now and have fun !

Hvala / Thank you
Admin Team

GOLD, opširno by Mancini Horvat

Go down

GOLD, opširno by Mancini Horvat

Komentar by Mancini Horvat on Wed Jul 01, 2009 3:42 pm

U ovom članku ću našim dragim početnicima i novopridošlim eBosnacima i eHercegovima pokušati objasniti što je Gold i zašto je važan. Nadam se da ću uspjeti u tome. Pokušati ću to objasniti što jednostavnije.

Počnimo time da Gold gledamo kao vrstu valute, doduše vrlo snažne valute. Ono što ih razlikuje od npr. naših BAM, osim naravno vrijednosti je i činjenica da Gold-om možete kupiti i napraviti stvari koje ne možete kupiti običnim novcem. To ću objasniti nešto kasnije.

Usporedio sam Gold sa valutama jer na Monetary Marketu Gold možete dobiti za nekih 40 pa do 41 BAM ovisno o tečaju.
Kada zaradite svojih prvih 5 Gold-a (kada dosegnete lvl6) mozete sa njim raditi prakticki sta zelite. Mozete ga mjenjati na Monetary Marketu,pa zaradaiti vise ili ga jednostavno cuvati do nekog ljepseg vremena.

E sad, na početku Vam neće biti jasno zašto čuvati Gold jer nećete moći s njima ništa osim kupiti wellness paket, a to Vam na početku neće trebati jer naša država srećom ima dobro osmišljen program pomoći za nove igrače kao što je Ured Dobrodošlice i Ministarstvo rada i Socijalne Skrbi koji će Vam pomoći oko dizanja wellness-a i sl.

Naime za svaku aktivnost za koju Vam može trebati Gold treba vam i određeni lvl. Tako naprimjer za započeti novine trebate imati minimalno lvl8 te se zato trebate strpiti sa ulaganjem Gold-a u bilo šta.Također treba naglasiti da dobro razmislite prije otvaranja vlastitih novina o tome da li ćete imati o čemu pisati jer već sada eBiH ima velik broj novina koje su SPAM, dakle ne bave se eR tematikom, a takve novine vrlo rijetko dobiju podršku i odobravanje. Zato razmislite da li želite tih cca 80 BAM "baciti" na otvaranje novina.

Aktivnosti za koje Vam je potreban Gold su:

- osnivanje novina (2 gold)

- osnivanje političke stranke (40 gold)

- osnivanje tvrtke (20 gold), kupnja licence za izvoz proizvoda vaše tvrtke (20 Gold)

- povećanje kvalitete proizvoda vaše tvrtke, znači sa q1-->q2 20 Gold-a sa q2-->q3 (50 gold), q3-->q4 (100 golda), q4-->q5 (200 gold)

- osnivanje organizacije (5 Gold)

- započeti rat ili pobunu unutar države (puno gold-a) ;-)

Nakon ovih podataka više Vam se neće činiti da možete puno zaraditi sa tih 5 Golda kada ih možete uložiti u nešto mnogo produktivnije i korisnije. Kada zaradite nešto više Gold-a možete se odlučiti i na otvaranje vlastite tvrtke te na taj način profitirati ako stvorite uspješan biznis.


Kako mjenjati gold na monetary marketu
Vecini vam se cini kako mjenjanje na Monetary Marketuje zahtjevan i mucan posao, ali je nije. Samo sto trebate jeste bstaviti pravu ponudu na MM i pratiti stanje valute, njezin rast i pad. Ja cu sada ukratko objasniti o cemu se zapravo radi.

Uzeti cu primjer BAM-a. Trenutno se BAM-a prodaje po tecaju od 0.025, dok se gold prodaje za oko 41 BAM-a.
Ovako izracunate da vam je zarada oko 5% na svaki ulozeni gold.
Postupak je sljedeci : na MMu stavite 1 gold po nizoj cijeni od najnize…recimo 40.99 BAM ako vam netko drzi na 41. Stvar je u tome da uvijek morate biti najpovoljniji. Pricekate da vam netko kupi taj gold za 40.99 BAM i te iste BAM-ove odmah stavite na prodaju po 0.025. I to je to

Racunajte da je sve iznad 10% zarade jako isplativo i sto vise golda ulozite to ce vam zarada biti veca.
Nemojte misliti da je sve tako lako, jer ponekad treba proci i vise vremena da bi neko kupio vasu ponudu ali nemojte se obeshrabrit

Mozda ce vam urzo dosadit, ali i tu ima lijeka.
Naime na market jedne drazve mozete staviti vise ponuda, kao i sa vaseg (ako imate) orga.
Ako u tome uspijete i vase ponude budu prve na listi, onda vi imate MONOPOL nad tim marketom, no u tome uspije jako mlao igraca.

Prvo sta svaki mesetar napravi kada izabere valutu koju ce monopolizirati je da stavi 30ak ponuda u valuti na MM (svejedno koje iznose stavite glavno je da su nerealni i da vam ih nitko ne kupi)
npr 0.01 BAM=1 gold, 0.01 BAM =1.1 golda, 0.01 BAM=1.2 golda, itd...

Zasto se to radi? Zato jer po novom nacinu funkcioniranja MMa prednost imaju, tj. prvi su u poretku, oni koji imaju dulje ponudu na MMu. Pricekajte minimalno 24h i to bi trebalo biti dovoljno da kod vecine valuta budete na 1 mjestu na MMu po ponudi, samo modificirate jednu od onih 30ak ponuda. Tako cete stalno biti prvi i svi ce kupovati samo od vas.
Morate imati na umu ponude koje stavlja banka, a ona vam cesto moze pokvariti dan, tako da morate na to jako paziti.

Drugo sta svaki mesetar radi je da ima uvijek najbolju ponudu golda sa druge strane. Tako cete istovremeno prodavati i gold i valutu i dobro zaradjivati.
Vzano je imati na umu i ratove koji se u nekoj drazvi odrzavaju. Ako naprimjer neka drzava gubi svoju vaznu regiju, sa resursima ili bolnicama, onda valute te zemlje pada(to se zove inflacija), a ako npr neka drzava osvoji strateski vaznu regiju onda njezina valuta raste(deflacija).
Vazno je imati na umu ako vidite da neka pokorena drzava oce da se vrati onda i njeztina valuta srelovito raste pa tu imate priliku obrnuti nesto novca na nacin koji sam vam prije pokazao


Wellnes Pack
Ovo je skroz promasena investicija. Kosta 2 golda, a daje samo 10 jedinica wellnesa.
Gledajte racunicu.
U nas q1 giftovi kostaju oko 1,50 BAM i daju 1 wellnesa. 10 takvih daje 10 wellnesa i kosta 15 BAM, sto dodje 0,375 golda.
Znaci samo trebate naci nekog tko ce vam te giftove offerat i ustedjeli ste tocno 1,625 golda.
Moram napomenuti da dnevno mozete primiti 10 giftova, a wellnes packova 40.

Novine
U nas svatko ima novine i otvara ih ise zbog prestiza, nego zbog neke stavrne koristi.
One kostaju 2 golda i zbilja ih svatko moze imati.
No ja vam preporucam da ih ne otvarate. Bolje je tih 2 golda okrecati na Monetary Marketu nego ih uloziti novin koje mozete nekad kasnije otvorit.

Organizacija
Otvaranje oragnizacije kosta 5 golda, a njena primarna svrha jeste da na njoj otvorite firme. No vecina iskusnijih igaca ima svoj org u zemljama gdjeje jeftin weapon, pa ga preko oragnizacije kupuje.
Mozete imati beskonacan broj organizacija kao i beskonacan broj firmi na jednoj.

Firma
E sad dolazimo do jednog vaznog aspekta igre, a to je otvaranje firme. Ona kosta 20 golda, bez obzira na to jeli Manufacture, Land ili Construction firma. Njneo dalje unaprijedjivanje kosta sve vise golda, tako:
q1-->q2 20 Gold-a
q2-->q3 (50 gold)
q3-->q4 (100 golda)
q4-->q5 (200 gold)
Prije otvaranje firme morate znati da ako npr. otvarate Grain firmu, morate je otovriti u regiji koja ima Grain High resurs.
I ono sto je najvaznije, fimru uvijek otvarajte sa oragnizacije cije osnivanje kosta 5 golda.

Vise o otvaranju firme, procitajte OVDJE

Osnivanje stranke
Vecina mladih igraca zeli ostaviti svoj pecat, a to zele kroz osnivanje vlastite stranke. No kad uvied da to kosta 40 gollda, onda brzo odustanu.
U nas trenutno postoji oko 7 stranaka, i to je velik broj za oavko malu drzavu. To otvara mogucnost strancima da lakse zauzme neku od njih i izvrse PTO (Politicki Take-over, zauzimanje starnke, vecine u kongresu i predjsednika)
No ja iskreno nebih vam savjetovao da otvarate bilo kkavu novu stanku, nego da radje taj nkei novac prebacit u Narodnu banku eBiH.

Pokretanje rata
Za pokretanje svakog rata u ovoj igri, bilo Resistance ili obicno, potreban je gold.
Za Resisatnce War potrebno je oko 50 golda plus broj stanovnika i jos ide neka racunica, koju iskreno ne znam. Mogli ste vidjeti kako svi RW imaju svog zacetnika. Njmeu obicno plati drzava da zapocne RW i ako njegova strana pobijedi u ratu, on dobije Resisance Hero medalju i 5g.
Ako neka drzava odluci napasati regiju neke druge zemlje potrebno je cca 300g koji se uzima sa Drzavnog racuna.

Kao sto vidite Gold je jako vazan u ovoj igri i trebate uvijek znati da je on valjan. Bilo bi dobro kad bi uviejk uza se imali oko 20g za neke nepredvidjene potrebe.
Kao npr. kada neka skupina ljdui odluci srusiti Monetary Market (kupiti svu valutu) tada mozete stavljati ponude i zaraditi jako puno novca.

Za kraj procitajte ove tutorijale:
Prvih 45 dana u eRepubliku
Kratki i opširni tutorijal za pocetnike
Tutorial o pravilnom ratovanju
Tutorial o kucama
Tutorial za firmu
Kratki tutor za odredjena zanimanja

Nadam se da sam vam pomogao.

Ministar Obrazovanja: Mancini Horvat
avatar
Mancini Horvat
Citizen of eBiH
Citizen of eBiH

Posts : 51
eRepublik BAM : 83
Join date : 2009-05-09
Location : Mostar

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu