eBosna i Hercegovina
Dobrodosao na oficijelni forum eBosne i Hercegovine! Registruj se sada i uživaj !

Welcome to the official forum of eBosnia and Herzegovina! Register now and have fun !

Hvala / Thank you
Admin Team

***TUTOR- WORK I TRAIN*** by Mancini Horvat

Go down

***TUTOR- WORK I TRAIN*** by Mancini Horvat

Komentar by Mancini Horvat on Sun Aug 23, 2009 11:30 am

Svatko od nas na početku svog igranja eRepublika je bio dvoklikas, dok nije skroz usao u ovu igru.
Dvoklikas znaci da kad u ovoj igri samo radite (Work) i trenirate (Train), a danas cu ja o tome napisati nesto opširnije.

WORK
Prvo i osnovno u ovoj igri jeste da se zaposlite. Na početku imate u svim sektorima (Land, Manufacture i Construction) skill 0. Tada imate ponude na Job marektu u skladu s vasim skillom, te vam je plata na pocetku 1,5 BAM a ona vam raste kako vam raste skill koji ste izabrali. Ako ste izabrali da radite npr. u Land sektoru, dobro bi bilo da gurate samo taj skill a ne da pocinjete svaki skill od 0.
Kako radite tako se i povecava vas skill, a i svaki put kad odradite (mozete radit samo jednom dnevno), dobijate i po 1 exp poen te tako dizete svoj ukupni level. Takodjer, ako raite svaki dan u narednih 30 dana cete dobit Hard Work medalju i 5 golda uz nju.
Valja napomenuti da svaki put kad odradite gubite po nekoliko jedinica wellnesa ovisno koliki vam je level firme u kojoj radite. Tako npr.
Q1 Firma- 1 wellnes
Q2 Firma- 2 wellnesa
Q3 Firma- 3 wellnesa
Q4 Firma- 4 wellnesa
Q5 Firma- 5 wellnesa
Usto trebao bi vam biti cilj da imate sto veci wellnes.
Pitate se zasto?
Jer ako imate veci wellnes imate imate i veci productivity (proizvodnju) pa ce vam vas poslodavac dati vecu platu.
Kad smo vec kod productivitya treba i tu nesto spomenuti.
Uzet cemo primjer radnika koji radi u Q1 Weapon firmi i ima skill 7 u manufakturi. U weapon firmi da bi se napravio jedan weapon potreban je productivity 5 i odredjen broj irona. Taj radnik koji ima skill 7 i wellnes 100 ima productivity 31.5 te on napravi 6 weapona.
Drugi radnik, koji isto ima skill 7 ali wellnes 50 ima productivity 21 pa on nece napraviti 6 weapona nego ce ih napraviti 4 pa on ima manju platu od ovog sto ima wellnes 100 bez obzira sto imaju isti skill.
Vise o wellnesu saznajte OVDJE.
Productivity takodjer ovisi o broju radnika koji rade u toj firmi. Mozda ste vidjeli kad otvorite profila svoj firme i vidite one zelen covjeculjke, oni predtsavljaju broj radnika u toj firmi. A ispod ste mozda vidjeli napis na kojem pise „Max productivity“- to oznacava maksimalnu produkciju te firme, a obicno se to nalazi ispod 10.-tog radnika, pa ako firma ima manje radnika od 10 onda svi ostali radnici nemogu ostvariti svoj maksimum. Tako zakljucujemo da je poslodavcu bolje imati 10 radnika nego 4 ili 5 jer jednostavno se vise proizvodi. Doduse neke firme na vecem levelu ili u drugim sektorima imaju max. Productivity na 15, 18 ili 20 radnika.
Još jedan uvjet koji se veze uz productivity jeste level firme. Opet cemo uzet primjer radnika koji radi u weapon firmi i ima skill 7 i wellnes 100. Taj radnik u Q1 Weapon firmi i ima productivity 31.5, te proizvodi dnevno 6 weapona, a u Q3 firmi taj isti raadnik bi imao productivity bi imao 10,5 te bi proizvodio 2 Q3 weapona. No kako je Q3 weapon skuplji od Q1 weapona njemu dodje na isto.
No nije u svim sektorima tako. Npr. u Grain firmi (Land sektor) neki radnik u Q1 firmi proizvodi dnevno 10 Q1 jedinica graina, a u Q2 bi proizvodio 9 Q2 jedinica. O tome cete nauciti kroz daljenje igranje eRepublika.
Dosli smo i do zarade pa i tu valja nesto reci.
Mladji igraci sa manjim skilloom cesto rade u Q1 ili Q2 firmama jer im se to najvise isplati jer negube puno wellnesa a imaju i dobru zaradu.
Igraci sa vecim skillom najcesce rade u firmama vece kvalitete (Q3, Q4, Q5) jer im je tako jako isplativo pogotovo ako zemlja u kojoj se nalaze ima ceste ratove. Tako stalno mogu imati wellnes 100 uz q1 kruh a imaju plate preko 1 golda pa imaju tu dosta profita.
Evo i nekoliko korisnih linkova na kojim mozete izracunati svoj productivity i nauciti nesto novo o eRepubliku:
-cccp group
-erepublik.ws


TRAIN
Svaki dan imate obavezu da trenirate. Treniranjem podizete svoj strenght te svaki put kad trenirate (kao i kod worka, mozete samo jednom dnevno trenirati) doboijete po 1 exp poen, ali i gubite po 1 jedinicu wellnesa.
Pitate se cemo sluzi stenght?
On sluzi prvenstveno za borbu. Sto imate veci strenght to nanosite vise stete u borbama, iako ta steta ovisi o vise drugih faktora o cemu i o ratovanju vise mozete procitati OVDJE.
Kad treniranjem dodjete so strenghta 5 tada sobijete Super Soldier medalju i uz nju 5 golda. Tako je i kad prijedjete strenght 10, 15, 20...
Kao st ovidite treniranje je neophodno u eRepubliku jer osim sto dobijete po 1 exp poen kad trenirate, zahvaljujuci vecoj snazi nanosite vise stete u borbama pa i dizete vac čin pa to pridonosi vasoj popularnosti u drustvu.

P.S. De mi neko reci kako da stavim linkove jer neznam kako da ovde stavim link jer enam opcije (il je ja ne vidim)
avatar
Mancini Horvat
Citizen of eBiH
Citizen of eBiH

Posts : 51
eRepublik BAM : 83
Join date : 2009-05-09
Location : Mostar

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu