eBosna i Hercegovina
Dobrodosao na oficijelni forum eBosne i Hercegovine! Registruj se sada i uživaj !

Welcome to the official forum of eBosnia and Herzegovina! Register now and have fun !

Hvala / Thank you
Admin Team

Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Go down

Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Friend Freeman on Mon May 11, 2009 7:39 pm

KRATKI TUTOR


a) Postavite svoj avatar pod - 'my places - profil - edit profile - browse'

b) Zaposli se pod 'Market place - Jobmarket' ili klikom OVDJE

c) Otiđite radit, Otidite na - 'My places - Company - Work'

d) Otiđite trenirat, Otiđite na - 'My places - Army - Train'

e) Otiđite jest, Hrana se kupuje pod - 'market - market place - select - food'
ili klikom OVDJE


Ako zelite biti aktivan gradanin ispunite KLIKOM OVDJE prijavnicu

Igra je genijalna Zaigrajte i prikljucite se, pomozite eBiH da postane najaca sila u virtualnom svijetu!


Friend Freeman: komentar modifikovan dana: Wed May 13, 2009 5:27 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
avatar
Friend Freeman
Bivši predsjednik eBiH
Bivši predsjednik eBiH

Posts : 126
eRepublik BAM : 178
Join date : 2009-05-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Friend Freeman on Wed May 13, 2009 5:27 pm

OPSIRNI TUTOR


Dobrodosli na prvi tutorial Ureda za Dobrodoslicu!

U ovom tutorialu cemo objasniti rad i skillove, kvalitetu te wellness i kako je to sve povezano. To su najosnovnije stvari u igri te je zato vazno da ih dobro shvatite. Iako je tutorijal malo duzi, za procitati ga trebate odvojiti samo minutu ili dve.

WELLNESS
Sigurno ste se zapitali kakav je ono covjeculjak na lijevoj strani ekrana

To je indikator koliko imate wellnessa (ili zdravlja). Maksimalno je 100, minimalno 0. Ako dode do 0, mrtvi ste pa to pokusajte izbjeci.

CEMU SLUZI WELLNESS
Osim sto odreduje jeste li mrtvi ili ne, wellness ima neke druge utjecaje.
-Ukoliko vam je wellness ispod 40 ne mozete sudjelovati u borbama.
-Iznos wellnessa ulazi u formulu produktivnosti, tako da na poslu proizvodite vise sto vam je wellness veci, a samim time vise vrijedite poslodavcu i imati cete vecu placu

KAKO PADA WELLNESS
Ukoliko imate hrane, automatski cete ju pojesti kada u igri zapocne novi dan (9h ujutro po nasem vremenu). Ako nemate hrane, znaci da taj dan gladujete i wellness ce vam pasti za odredeni iznos (od 1 do 4 ovisno o tome koliki vam je trenutno)! To si nemojte dopustiti. Wellness takoder pada:
-Svaki put kada trenirate pada za 1
-Svaki put kada radite, pada za broj zvjezdica firme u kojoj radite
-Svaki put kada sudjelujete u borbi pada za 10
-Svaki put kada se selite pada (ili raste) ovisno o kvaliteti putne karte

KAKO SE DIZE WELLNESS
Svaki put kada jedete, dakle pocetkom svakog dana, wellness vam se dize po formuli
(1.5 - (vas wellness/100)) * kvaliteta hrane. Ako posjedujete i kucu, kvaliteta kuce se pribraja kvaliteti hrane. Wellness se takoder dize:
-Kada vam netko pokloni poklon, za kvalitetu poklona
-Jednom dnevno, nakon sto ste bili u borbi, mozete se ljeciti u bolnici za kvalitetu bolnice * 10

ZAKLJUCAK
Wellness ce vam padati svaki dan. Stoga morate jesti svaki dan, a cim mozete kupujte hranu vece kvalitete. Prihvatite posao u firmi s vise zvjezdica samo ako cete s placom moci kupovati kvalitetniju hranu. Kada ustedite dovoljno kupite si kucu, a ako imate priliku ici u rat, svakako to ucinite te se poslje izljecite u kvalitetnoj bolnici jer vam to najbrze dize wellness.


KVALITETA

Vec smo pri objasnjavanju wellnessa spominjali kvalitetu i zvjezdice . Kvaliteta (skraceno i dalje u tekstu Q) neke firme je oznacena tim zvjezdicama. Sto vise zvjezdica (od 1 do 5), to su kvalitetniji proizvodi te firme. Hrana koju ta firma proizvodi ce vam dizati wellness vise nego manje kvalitetna hrana.
No, radnike ce rad u takvoj firmi vise iscrpiti i smanjiti njihov wellness za veci iznos.
Stoga, uvijek pazite u koliko kvalitetnoj firmi radite, a u svom zivotu koristite sto kvalitetnije predmete - naravno, ako si ih mozete priustiti. Zapamtite Food Q2 vam dize wellness vise nego Food Q1.


RAD I SKILLOVI

Svoje skillove (vjestinu) dizete radom. Sto vise radite to ste vjestiji te cete moci naci bolje placeni posao. No, vjestine su podjeljene u tri kategorije: manufacturing (proizvodnja), land (zemljoradnja) i construction (izgradnja). Svaka firma se bavi samo jednom granom i dizati ce vam se vjestina one kategorije kojom se bavi firma u kojoj radite. Na pocetku je bolje odluciti se za jednu vjestinu i dizati samo nju kako bi prije mogli poceti dobro zaradivati, a kasnije sami odlucite hocete li dizati i druge vjestine.


Idite pod MY PLACES-PROFILE. Zatim ovdje pri dnu stranice odaberite tab BIO kako bi vam se iskazali vaši detalji:Primjetite tri ikone koje predstavljaju tri navedene kategorije vjestina. Redom: manufacturing, land i construction. Strength je posebna kategorija koja sluzi samo u ratu i dize se kroz treniranje. Kada trazite posao, pripazite da imate dovoljno visoku vjestinu u potrebnoj kategoriji da bi se mogli zaposliti.
Radite svaki dan kako bi dobili placu i cesto provjeravajte sa svojim poslodavcem mozete li dobiti povisicu ili pak gledajte na trzistu rada (Human Resources) ima li bolje placenih poslova za vasu vjestinu od onoga koji trenutno imate. Ipak, imajte na umu da kad se jednom zaposlite morate biti zaposleni 72 sata prije nego mozete dati otkaz.


Time zavrsavamo nas prvi tutorial.
avatar
Friend Freeman
Bivši predsjednik eBiH
Bivši predsjednik eBiH

Posts : 126
eRepublik BAM : 178
Join date : 2009-05-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Friend Freeman on Wed May 13, 2009 5:28 pm

Dobrodosli na drugi tutorial Ureda Dobrodoslice!

U ovom tutorialu cemo objasniti levele i iskustvo, preseljenje, te ratove i borbe u sklopu istih. Kao i u proslom tutorialu, radi sto boljeg objasnjenja tutorial je mozda malo duzi, ali uvjeravamo vas kako vam nece oduzeti vise od dvije ili tri minute.


LEVELI I BODOVI ISKUSTVA

Prvo je vazno napomenuti da leveli koje dobivate iskustvom i koji su prikazani kao mali broj u gornjem lijevom kutu vaseg avatara (slikice) nemaju nikakve veze s levelima vjestina kod zaposljavanja. U prvom tutorialu smo objasnili vjestine i kako se povecavaju, te je vrlo vazno da to dvoje ne pomijesate.
Napredak po levelima ovisi iskljucivo o bodovima iskustva te ju mozete provjeriti u vasem profilu pod BIO tabom.

STO DONOSE LEVELI?
Ukoliko kliknete CHECK YOUR UNLOCKED FEATURES pod BIO tabom vaseg profila (prikazano na gornjoj slici) vidjeti cete koje mogucnosti vam se otvaraju s kojim levelom. To su mogucnosti poput:
-otvaranja svojih novina
-otvaranja svoje firme
-otvaranja organizacije
-glasanje na izborima
-stupanje u politicku stranku
-nagradnih 5 zlata (o cemu vise u sljedecem tutorialu)
...

KAKO DOBIVAM ISKUSTVO?
Bodove iskustva dobivate za raznorazne aktivnosti. Rad, treniranje, konzumacija hrane, glasanje, borba u ratu...
Ako vas zanima tocno koliko bodova dobijete za koju aktivnost, preporucamo wiki.


SELIDBA
Ukoliko zelite promijeniti regiju ili zemlju stanovanja, morate se seliti. Opcija za selidbu se nalazi u vasem profilu pod CHANGE RESIDENCE. Dostupna vam je ukoliko posjedujete putnu kartu (moving ticket), koju mozete kupiti na trzistu. O kvaliteti putne karte ovisi kakav utjecaj ce selidba imati na vas wellness, kao sto mozete vidjeti iz prilozenog.
Q1=-2% wellness
Q2=-1% wellness
Q3 = Bez ucinka
Q4=+1% wellness
Q5=+2% wellness
Takoder, ako zelite napustiti zemlju morati cete prekinuti vecinu veza u njoj poput vaseg posla, clanstva u stranci i slicno. Ipak, to nije tako strasno kako zvuci jer se uvijek mozete vratiti!
Ne zaboravite da se svakom selidbom TROSI putna karta pa vam trebaju dvije za dvosmjerno putovanje.

CEMU SELIDBA
Sto zapravo dobivate vasim prebivalistem? Ovdje je popis najvaznijih stvari vezanih uz to:
Mozete raditi samo u firmama koje se nalaze u istoj zemlji kao i vi. No, nije bitno u kojoj su regiji. Isto vrijedi i za razne politicke aktivnosti - osim kandidiranja/glasanja za kongresnike kada to cinite samo za vasu regiju.
Ako se zelite boriti, mozete sudjelovati samo ako ste u zemlji koja je u sukobu. Regija nije bitna.
Ipak, ako zelite u bolnicu (o cemu vidi kasnije), morate biti u regiji u kojoj je bolnica izgradena.
Ako osnivate firmu, osnovati ce se u regiji u kojoj se nalazite.


RAT I BORBA
Vasa snaga je vidljiva u vasem profilu na BIO tabu. Raste treniranjem i u borbi se koristi u formuli koja odlucuje koliko cete nanjeti stete.

Vas cin je vidljiv na CAREER tabu vaseg profila, te i on sudjeluje u formuli koja odlucuje koliko cete nanjeti stete. On se povecava slicno levelu, samo sto umjesto iskustva skupljate bodove stete koju ste nanjeli u borbama.
Dakle, sto vise stete cinite imati cete veci cin, a vecim cinom cete ciniti vise stete. Tu je takoder vidljivo u koliko ste borbi sudjelovali.
Formula za stetu glasi: Steta=oruzje * cin * snaga * wellness
Razumije se, sto veci cin, snaga i vas wellness, nanjeti cete vise stete. Sto s oruzjem? Iako mozete u ratu sudjelovati i bez oruzja, nanjeti cete puno manje stete (oruzje ce se racunati kao vrijednost od 0.5). Ako ulozite u oruzje, racunati ce se kao 1+(Q oruzja/5).

RAT
Da bi sudjelovali u ratu prvo mora postojati aktivan rat. Idite na MY PLACES>ARMY
slikate na dnu te stranice odaberite

Klikom na taj gumb (ACTIVE WARS LIST) ispisati ce vam se pojedini ratovi te aktivne bitke. Da bi mogli sudjelovati u nekom ratu, morate biti u jednoj od zemalja koje sudjeluju u njemu, stoga to imajte na umu pri preseljenju. Sudjelovati cete na strani one zemlje u kojoj se nalazite. Jedina iznimka su ratovi pokreta otpora kada cete pri odlasku u borbu moci birati na cijoj strani se zelite boriti.
-Ovdje zelimo napomenuti kako se eHrvatska nalazi u ATLANTIS savezu, te vas poticemo da se ne borite na strani neprijatelja. Popis clanica ATLANTIS saveza mozete naci ovdje.

BITKE
Klikom na ACTIVE WARS prikazati ce vam se sljedeca slika aktivnih ratova.


Primijetite da izmedu zastava dviju zaracenih zemalja pise ACTIVE BATTLES. Ukoliko pise NO ACTIVE BATTLES, znaci da se trenutno ne vodi niti jedna borba. Vi naravno mozete u bitku samo kada jedna bude aktivna. To cinite klikom na DETAILS tamo gdje su borbe aktivne (u ovom primjeru, izmedu SAD-a i MEKSIKA). Nakon toga cete imati opciju GO TO BATTLEFIELD i zatim FIGHT.
Sudjelovanjem u borbi nanosite stetu neprijatelju, ali i vi sami trpite odredene rane u iznosu 10 wellnessa. Ukoliko vam je wellness ispod 40 necete ni moci u borbu. No, velika prednost borbi su bolnice (o cemu je vec natuknuto u prethodnom tutorialu). Nakon borbe cete se moci nastaviti boriti (ako vam wellness nije pao ispod 40) te cete imati mogucnost ici u bolnicu na ljecenje.

LJECENJE
Ljecenje u bolnici je moguce samo jednom dnevno, i to ako ste taj dan sudjelovali barem u jednoj borbi. Da mozete ici u bolnicu morate biti u regiji u kojoj se ona nalazi, a kako za sudjelovanje u borbi ne morate biti u regiji u kojoj se odvija, pametno je sudjelovati u bitkama iz regije u kojoj se nalazi bolnica. Idite pod INFO>SOCIAL STATS te odaberite neku regiju. Vidjeti cete postoji li bolnica i koliko ima zvijezdica.

Ukoliko se nalazite u toj regiji i mozete se ljeciti, biti ce i gumb na kojemu pise HEAL te se ljecite klikom na njega.
Bolnica ce vam podignuti wellness za 10*broj zvjezdica.

ZAKLJUCAK
Borbe su idealne za brzo dizanje wellnessa. Idite u zemlju u kojoj postoji aktivna bitka i to u regiju u kojoj postoji bolnica (sto kvalitetnija). Odradite jednu borbu te se izljecite u bolnici. Nakon sto se izljecite, nemojte vise sudjelovati u borbama taj dan jer se taj dan vise necete moci ljeciti. Oruzje vam takoder nije potrebno dok sudjelujete iskljucivo radi dizanja wellnessa.


Time zavrsavamo drugi tutorial Ureda Dobrodoslice!
avatar
Friend Freeman
Bivši predsjednik eBiH
Bivši predsjednik eBiH

Posts : 126
eRepublik BAM : 178
Join date : 2009-05-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Friend Freeman on Wed May 13, 2009 5:29 pm

Dobrodosli na treci tutorial Ureda Dobrodoslice!

U ovom tutorialu cemo objasniti medalje i zlato (gold). Nakon sto proucite ovaj tutorial, i pod pretpostavkom da ste proucili prva dva, trebali bi biti opskrbljeni svim osnovnim znanjem koje vam je potrebno u igri. Nakon toga cete moci krenuti na napredne tutoriale koji ce objasnjavati firme, organizacije, money market i slicne zanimljivosti eRepublika.

MEDALJE


Sigurno ste primijetili ove gore oznake na stranici vaseg profila. Radi se o achievementsima (postignucima, ali u ovom tekstu medaljama). Svaku medalju dobijete kada postignete nesto. S lijeva na desno:
Hard Worker - kada radite 30 dana bez prekida
Congress Member - izabrani ste za zastupnika u kongresu
Country President - izabrani ste za predsjednika zemlje
Media Mogul - skupite 1000 pretplatnika na vase novine
Battle Hero - kada u nekoj borbi vi nanesete najvise stete
Resistance Hero - zapocnete rat pokreta otpora i uspijete
Super Soldier - podignete svoju snagu za 5
Society Builder - pozovete 10 ljudi u igru i svi postignu level 6

STO DONOSE MEDALJE?

Svaka medalja donosi sa sobom 5 zlatnika. Takoder, svaku medalju mozete dobiti i vise puta ako ponovite potrebno postignuce.


ZLATO (GOLD)


Uz ispis valute zemlje u kojoj se nalazite uvijek cete vidjeti i koliko imate zlata. Takoder, u vasem profilu cete imati prikazano zlato.
Zlato je osnova po kojoj se racunaju sve valute. Jedina trajna vrijednost. Stoga zlato, kao takvo, mozete iskoristiti za:
-osnivanje firme, podizanje kvalitete firme, kupovina izvozne dozvole
-osnivanje organizacije
-otvaranje novina
-osnivanje politicke stranke
-kandidiranje za predsjednika stranke
-zapoceti rat pokreta otpora
Uz ovo sto je ovdje spomenuto i drzava trosi zlato na razne aktivnosti poput zapocinjanja rata ili potpisivanja MPP-a.

Nadalje, zlato mozete koristiti za trgovanje direktno s drugim igracima, jer igrac iz amerike mozda nece prihvatiti vase kune, ali ce prihvatiti zlato, ili njime mozete kupiti neku valutu na trzistu novca (monetary market).

KAKO DOBITI ZLATO?
Zlato mozete dobiti na nekoliko nacina:
-kada dodete na level 6 dobijete 5 zlatnika
-svaka medalja vam donosi 5 zlatnika
-ako pozovete nekog u igru i on dode na level 6
-kupite ga na trzistu novca
-od 16. levela nadalje dobijete zlato za svaki level

Takoder postoji opcija GET GOLD, sto vam omogucuje da ulaganjem novca iz pravog svijeta (EUR-a) kupite zlato. No to je osobna stvar svakog igraca zeli li placati za igru.
avatar
Friend Freeman
Bivši predsjednik eBiH
Bivši predsjednik eBiH

Posts : 126
eRepublik BAM : 178
Join date : 2009-05-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by groefdracula on Fri Jun 05, 2009 12:24 pm

prejak turtorial. svaka cast. bas detaljno. afro afro
avatar
groefdracula
Citizen of eBiH
Citizen of eBiH

Posts : 1
eRepublik BAM : 1
Join date : 2009-06-04

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by kenan008 on Wed Jun 10, 2009 9:37 pm

Svaka cast FF.

Odlicni tutorijali.


A odkud 194 golda Shocked
avatar
kenan008
Administrator
Administrator

Posts : 344
eRepublik BAM : 388
Join date : 2009-05-25

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Friend Freeman on Thu Sep 10, 2009 7:33 pm

---bump----
avatar
Friend Freeman
Bivši predsjednik eBiH
Bivši predsjednik eBiH

Posts : 126
eRepublik BAM : 178
Join date : 2009-05-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Anes Tesanj on Sat Jan 09, 2010 3:21 pm

Svaka čast, dobro urađeno Smile
avatar
Anes Tesanj
Citizen of eBiH
Citizen of eBiH

Posts : 38
eRepublik BAM : 38
Join date : 2009-12-13
Age : 65
Location : Tešanj

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Kratki i Opsirni Tutor za pocetnike

Komentar by Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu